Βιογραφικό

IMG_2015_10_23_342

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

  • Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012.  Επανεξελέγη στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και στις εκλογές του Ιουλίου 2019, Βουλευτής Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
  • Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ.
  • Στην τρέχουσα ΙΗ’ Περίοδο της Βουλής , συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων ως τ. Πρόεδρος της Βουλής, στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς επίσης και στο Δ.Σ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος.
  • Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά την ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο (Οκτ. 2015 – Ιουλ. 2019).
  • Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).
  • Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014).
  • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
  • Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969).
  • Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1970-1975).
  • Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010).
  • Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
  • Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
  • Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).
  • Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
  • Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

8 Σχόλια to “Βιογραφικό”

  1. ΒΟΥΤΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Δήμαρχος Τεγέας.
    (Αντιγράφουμε από Ν. Αλεξόπουλο, Ιστορία του Τεγ. Συνδέσμου, σελ. 776)
    Ούτος εγεννήθη εν Αλέα (Πιαλί) κατά το έτος 1838 υπό γονέων ευσεβών και φιλοθρήσκων, ως οι άνθρωποι των χρόνων εκείνων ήσαν τοιοούτοι. Τα εγκύκλια μαθήματα εσπούδασεν εν Τεγέα και εν Τριπόλει. Απέθανεν εν έτει 1904.
    Διετέλεσεν εν αρχή δικαστικός υπάλληλος εν τω πρωτοδικείω Τριπόλεως. Εξελέγη Δήμαρχος εν Τεγέα. Αντιπάλους πολιτικούς είχε τον Λαμπρόπουλον και τον Βεϊκόπουλον Ιωάννην. Επί μίαν τριακονταετίαν εξελέγετο συνεχώς ως Δήμαρχος.
    Διεκρίνετο διά την πολιτικότητά του, υπήρξε πολιτικός φίλος του κατά την εποχήν εκείνην ακμάζοντος βουλευτού Αρκαδίας Δημητρίου Ζέγγελη. Ούτος ηκολούθει και επίστευεν εις τας πολιτικάς αρχάς του αειμνήστου Χαριλάου Τρικούπη.
    Ήτο ανεξίκακος προς τους αντιπάλους του. Ήτο οξυδερκέστατος και δραστηριότατος. Αν και τα χρηματικά μέσα ήσαν γλίσχρα των Δήμων τότε, ο Αναστάσιος Βούτσης απησχολήθη εις την προαγωγήν και εήν επιμόρφωσιν των χωρίων και των συνοικισμών του Δήμου Τεγέας.
    Υπήρξεν ένθερμος υποστηριχτής του Τεγεατικού Συνδέσμου κατά τα πρώτα μάλιστα έτη της συστάσεώς του. Δι’ ενεργειών του συνέστη η εν Επισκοπή ζωεμπορική Πανήγυρις εκδοθέντος τη ενεργεία του Β.Δ. Προς δ’ έτι δι’ εγκυκλίου του εγνωστοποίησεν εις τους αρμοδίους την σύστασιν ταύτης ανά πάσαν την Πελοπόννησον. Τη ενεργεία του ιδρύθη η πρώτη τάξις του Ελληνικού Σχολείου.
    Υπουργού όντος του αειμνήστου Π. Μανέτα της Παιδείας ιδρύθη η δευτέρα και τρίτη τάξις του ειρημένου Σχολείου.
    Τη ενεργεία του Τ.Σ. ιδρύθη εν Αχουρίοις, νυν Σταδίω, το Παρθεναγωγείον το λειτουργούν έκτοτε,.
    Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας (dalapan@otenet.gr).

Trackbacks

Σχολιάστε