Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018 – Την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας υπέβαλε ο Διοικητής της στον Πρόεδρο της Βουλής

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, υπέβαλε σήμερα την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2018, ο Διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Βρισκόμαστε εδώ μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, έχοντας πλέον κι εσείς πολύ καθαρό τοπίο για το τι συμβαίνει στη χώρα και στην Ευρώπη. Θα δούμε την Έκθεσή σας με ενδιαφέρον, και οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα διαλεχθούν μαζί σας –όπως κάθε χρόνο–  σε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σας βοηθάει, βρίσκεστε σε επαφή, και παροτρύνουμε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και σε αυτό το επίπεδο, ώστε η Βουλή όχι μόνο ανά τρίμηνο αλλά σε καθημερινή, αν είναι δυνατό, βάση να είναι σε επαφή με όλες τις οικονομικές διεργασίες».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Βούτσης σε σχέση με το ζήτημα των αποφάσεων που αφορούν τις συντάξεις και τα μισθολογικά, είναι κάτι που «θα εξεταστεί, εξ όσων όλοι γνωρίζουμε, και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Κυβέρνηση είμαι σίγουρος ότι το παρακολουθεί από κοντά και πολύ έγκαιρα θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης βεβαίως, με τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων που θα ικανοποιούν από εδώ και πέρα και την κοινωνία αλλά και τη σταθερότητα του προγράμματος. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε:

«Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την τιμή που μου κάνατε να έρθω σήμερα να σας παραδώσω την Έκθεση. Αυτή είναι η πρώτη Έκθεση που παραδίδεται μετά το πέρας των προγραμμάτων, Η οικονομία έχει ανακάμψει, κινείται με ρυθμό περίπου 2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δουν μπροστά και να ασχοληθούν με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Βεβαίως υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί. Στο εξωτερικό δημιουργούνται από την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε αυστηρότερα επίπεδα μετά από χαλάρωση πολλών ετών. Αυτό ίσως δημιουργήσει αναταράξεις, μικρές ή μεγάλες, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό ακόμα, στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, όπως επίσης η αύξηση που παρατηρούμε στον εμπορικό προστατευτισμό. Επίσης, κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος ο μεγαλύτερος εσωτερικός οικονομικός δημοσιονομικός κίνδυνος είναι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικούς παλαιότερους ασφαλιστικούς νόμους. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί επιδρά με τη βιωσιμότητα του χρέους και ενόψει της εξόδου μας στις αγορές αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι, πράγματι, η άμεση επιστροφή, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές χρήματος στο αμέσως επόμενο διάστημα. Να ευχαριστήσω επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που κάνει πράγματι μια θαυμάσια δουλειά. Είμαστε σε συνεργασία και ενδεχομένως να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο και στο αμιγώς επιστημονικό κομμάτι, με τη χρήση του δικού μας υποδείγματος και από το Γραφείο της Βουλής».


Αρέσει σε %d bloggers: