Λίγες μόλις, ώρες προτού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδώσει το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 για να φτάσει ως τη σημερινή φάση, δηλαδή τη φάση της παράδοσης όλου του υλικού της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που είχε συγκροτηθεί το 1986 προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει μια δημόσια καταγραφή όλου του υλικού, το οποίο θα παραδώσουμε σε λίγη ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Εάν κάποια στοιχεία δεν αποχαρακτηριστούν, ακόμα και μετά την παρέλευση 43 ετών, και παραμείνουν ως «άκρως απόρρητα», αυτά θα είναι υπό την φύλαξη και υπό την γνώση, απλώς, των επικεφαλής στις δύο αντιπροσωπείες ή για αυστηρά επιστημονικούς λόγους. Άρα επί της ουσίας ξεκίνησε και η διαδικασία δημοσιότητας όλου αυτού του υλικού. Είναι γεγονός ότι ανοίγει μετά από τόσα χρόνια ο Φάκελος της Κύπρου.

 

το πλήρες κείμενο του α’ μέρους της συνέντευξης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην Κατερίνα Βλαχοδήμου για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: