Ν. Βούτσης στον Αθήνα 9.84: Πριν από το Eurogroup θα ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς

«Πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και το αργότερο έως τις 19 του μηνός θα ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολογία να μην υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, διευκρίνισε ότι έπρεπε να είχε υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία πριν παρουσιαστεί με στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, ενόψει και της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που απέδωσε είναι ότι από πλευράς εκτιμήσεων, σε μεγάλο βαθμό, το γραφείο ταυτίζεται με την πολιτική της αντιπολίτευσης.

Κάθε συμφωνία στην φάση εφαρμογής της ανάλογα με τον συσχετισμό δύναμης επιδέχεται σαν ενδεχόμενο την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Μας έχει συμβεί «επί τα χείρω» διότι το ΔΝΤ έφερε ασφαλιστικό και φορολογικό ξανά πάνω στο τραπέζι ενώ είχαν κλείσει τον Μάϊο. Να μιλάμε ανοιχτά και καθαρά στον κόσμο. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο είναι προφανώς καθήκον της κυβέρνησης αλλά και οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι εφόσον εφαρμοστεί από την πλευρά μας η συμφωνία με απόλυτη επάρκεια και ορθότητα και αφού η ελληνική οικονομία ανθήσει και μπει στις ράγες της ανάπτυξης, στην ποσοτική χαλάρωση και βγει η χώρα στις αγορές και δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα στην
Ευρώπη και διεθνώς, θα μπορούσες να εξετάσεις ως ενδεχόμενο την επαναδιαπραγμάτευση κάποιων μέτρων και τη χρονική αναπροσαρμογή της εφαρμογής τους. Να πούμε δηλαδή ότι ένα συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πχ σε τρία χρόνια αντί σε ένα που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Αυτό είναι πάντοτε στοιχείο μιας συμφωνίας, είναι παρών, είναι πάνω στο τραπέζι, είναι ανομολόγητο βέβαια. Δεν περίμενα η κυβέρνηση να το πει, είναι πολύ λεπτό το ζήτημα δεν μπορεί την ώρα που ψηφίζεις τη συμφωνία, να λες ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί. Το λέω ανοιχτά και δημόσια, δεν πρόκειται για κλείσιμο του ματιού ότι δεν θα εφαρμοστεί. Αυτό πρέπει να κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση πόσο μάλλον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα μακροημερεύσει.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: