30/10/2016 Χαιρετισμός μου στις εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου του 1944.

Δεν είναι ουδέτερη η στιγμή, δεν είναι ουδέτερος ο χρόνος που οι Έλληνες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, παντού, τιμάμε την ιστορία μας, την πραγματική μας ιστορία. Διότι σε όλη την Ευρώπη, και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος από ροές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από τους πολέμους και να βρουν φιλόξενη γη, σηκώνουν πάλι κεφάλι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ακροδεξιά, οι νεοναζιστικές οργανώσεις. Είναι λοιπόν μέρος της αντιπαράθεσης, για να μην πω αυτού του σύγχρονου πολέμου, απέναντι σε αυτές τις δοξασίες και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, η προσπάθεια που γίνεται και εδώ και στην Αθήνα και παντού.

Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ τη Βουλή των Ελλήνων σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, που έχει πραγματικά ιστορική σημασία μετά από τριάντα χρόνια σιωπής. Πέρυσι ξεκίνησαν και στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου και φέτος επαναλήφθηκαν και έγιναν ακόμα περισσότερες οι εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής, γιατί τότε απελευθερώθηκε η Αθήνα.

Η χειραγώγηση της ιστορικής μνήμης οδήγησε πάρα πολλές φορές σε αποτελέσματα δραματικά. Σήμερα στη χώρα μας, που υπάρχει αυτή η βαθιά κρίση, είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε, και η μνήμη πάνω στα πραγματικά γεγονότα ενώνει. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα, στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στα μνημεία, τα οποία τώρα θα επισκεφθούμε, ούτε μόνο στους δήμους, αλλά και στα σχολεία πια και παντού, αυτές οι επέτειοι θα πάρουν το πραγματικό τους νόημα, για να υπάρξει μια πραγματική συλλογική κατάφαση και στάση μπροστά στην ιστορία μας που είναι πολύ πλούσια σε αγώνες αλλά απαιτεί και πολλούς ακόμα αγώνες για να ξεπεράσουμε και τα σημερινά μας προβλήματα

Χαιρετισμός μου στις εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου του 1944.

 

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=b39d3c32-a500-495c-9dfa-a6af011df0ae

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: