Kατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών εταιρειών στις εφημερίδες

κ.Πρόεδρε.

Επανακαταθέτουμε για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το σοβαρότατο ζήτημα της κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών εταιρειών στις εφημερίδες, που επιφέρει βαρύτατο πλήγμα και στον τοπικό τύπο της Περιφέρειας Αττικής. Επαναφέρουμε το ζήτημα γιατί στην ημερήσια διάταξη που μας κοινοποιήθηκε, για την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την 27.03.12, δεν συμπεριλαμβάνεται το εν λόγω θέμα.

Δυστυχώς η επιδίωξη ανατροπής του Νομοθετικού πλαισίου (Ν. 2190/1920) που υποχρεώνει τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε. να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες, προκρίνοντας την δημοσιοποίηση των ισολογισμών μέσω του Διαδικτύου πήρε πολύ γρήγορα σάρκα και οστά με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ¨σκούπα¨ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή την Πέμπτη 22.03.12. στο πλαίσιο των fast track «δράσεων για την άρση των πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα»!

Η ελευθεροτυπία στη χώρα μας με αυτές τις Κυβερνητικές ενέργειες δοκιμάζεται σοβαρά.

Τα Μ.Μ.Ε., οι εργαζόμενοι στον Τύπο, καθώς και τα ασφαλιστικά τους Ταμεία έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα από την συστημική κρίση και τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων από τις μέχρι σήμερα διακυβερνήσεις της χώρας.

Εφημερίδες πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας κλείνουν, ωθώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στους σύγχρονους καιάδες τηςανεργίας, της απαξίωσης, της οικονομικής καταστροφής, του κοινωνικού περιθωρίου και αποκλεισμού.

Σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει θεσπιστεί από τις Κυβερνήσεις απολύτως κανένας κανόνας σωστής λειτουργίας στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και αναφερόμαστε για παράδειγμα σε ασφαλιστικά, εργασιακά και φορολογικά ζητήματα καθώς και σε ζητήματα που αφορούν κώδικα δεοντολογίας κ.α.

Το Διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθημερινή εφημερίδα και την άρρηκτη σχέση της με τον αναγνώστη. Τυχόν υλοποίηση μεθοδεύσεων που να προχωρούνε σε κατάργηση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των ισολογισμών των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. θα σημάνει οικονομική ασφυξία και στραγγαλισμό σε 300 τοπικές εφημερίδες και 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας, που απασχολούν πάνω από 3.500 εργαζόμενους εκτοξεύοντας την ανεργία στον Τύπο στα ύψη, τα αντίστοιχα ασφαλιστικά Ταμεία στην καταβαράθρωση και την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους και ουσιαστικα την επικράτηση-επιβίωση μόνο 2 ή 3 εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Στην ουσία θα έχουμε πλήγμα στην ίδια την Δημοκρατία, την  ελευθεροτυπία, με την εξόντωση κάθε διαφορετικής φωνής και άποψης, αφού ¨δεν θα μπορούν να ανθίσουν όλα τα λουλούδια¨ επειδή θα στερούνται ακόμη ένα έσοδο, εκείνα της δημοσίευσης των ισολογισμών, τα οποία ως γνωστόν είναι πολύ μικρά.

Σημειώνουμε την ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού τους φορέα, της ΕΣΗΕΑ,απέναντι στα σχέδια αυτά. Επειδή οι εφημερίδες και η αναγνωσιμότητα τους αποτελούν έναν από τους δείκτες πολιτισμού μιας κρατικής οντότητας. Επειδή φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποτελεί τροϊκανή επιλογή σε συνεργασία με ντόπια ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, να δεχτεί η Δημοκρατία και οι θεσμοί της ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα, πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να συζητήσει το θέμα σε προ ημερησίας διάταξη και να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

Α) Να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος που να  απαιτείται η διατήρηση του Ν.2190/1920 και η συνέχιση της πολυφωνίας στον Τύπο.

Β) Να τεθεί το ψήφισμα στην Ένωση Περιφερειών με σκοπό την υιοθέτηση του.

Γ) Να αποσταλεί το ψήφισμα στον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και στην Υπουργό Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της κατατεθείσας στη Βουλή διάταξης στο Ν/Σ του ΥΠΕΚΑ και την ανάληψη από μεριάς τους, εκείνων των πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων στην ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ¨Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨

Βαρεμένος Γεώργιος   –   Βούτσης  Νικόλαος   –   Τσουκαλάς Δημήτριος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: