Για τις ιερές μπίζνες στη Πεντέλη

Στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής φέρνει επειγόντως για συζήτηση προ ημερησίας διατάξης, η περιφερειακή παράταξη «Αττική Συνεργασία όχι στο Μνημόνιο» την προσπάθεια δημιουργίας από την Εκκλησία φωτοβολταϊκού πάρκου 300 MW σε κηρυγμένη αναδασωτέα δασική περιοχή του Πεντελικού Όρους. Η ενέργεια αυτή γίνεται με τις ευλογίες και την ανοχή της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που αδιαφορεί για την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής και προχωρεί στην πλήρη καταστρατήγηση της δασικής νομοθεσίας και των νόμων του κράτους. Η τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι μεταξύ των άλλων η χαριστική βολή στο πολύπαθο βουνό και ενταφασιασμός της όποιας προσπάθειας αναδάσωσής του.

Σας επισυνάπτουμε ολόκληρο το κείμενο που καταθέσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής:

κ. Πρόεδρε,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό οι δηλώσεις και οι βλέψεις διαφόρων φορέων σχετικά με την δήθεν ¨αξιοποίηση¨ του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Υπήρξανε αρχικά οι τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερώνυμου την Κυριακή 04.03.12 ότι τα σχέδια των Γερμανών επενδυτών για το πρόγραμμα ¨΄Ηλιος¨ προτιμώνται έναντι εκείνων της Εκκλησίας, για να πάρουνε στη συνέχεια την σκυτάλη δηλώσεις (05.03.12) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, που αφήνουν ορθάνοιχτο το αίτημα της Εκκλησίας για ¨επενδύσεις¨ σε δασική έκταση !

Σημειώνουμε ότι από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδας επιδιώκεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων 300 MW σε μεγάλη δασική και διακατεχόμενη έκταση που βρίσκεται κοντά στην Ι.Μ.Πεντέλης. Κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2009.

Η κατασκευή αυτού του έργου που σε έκταση είναι σχεδόν ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης, θα αποψιλώσει το δάσος και με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας του μικροκλίματος της περιοχής κατά 2 έως 3 βαθμούς.

Οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής κ.λ.π.» δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες, για το εάν η εντεταλμένη Πολιτεία και η Κυβέρνηση σέβονται τους Νόμους και το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εκείνο του Πεντελικού Όρους, το οποίο για το λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ποιότητα ζωής περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.  Δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν η Κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αφορά την Πεντέλη και αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού.

Η αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων αποτελεί αρμοδιότητα των αντίστοιχων κατά τόπους Δασαρχείων και Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εν προκειμένω της Αττικής, όπου μάλιστα υπάρχει και Διεύθυνση Αναδασώσεων ειδική για τον σκοπό αυτό και όχι των όποιων επενδυτών όπως θεωρεί το ΥΠΕΚΑ, που το μόνο τους ενδιαφέρον είναι η εξαγωγή εύκολου και γρήγορου κέρδους σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Ερωτηματικά προκύπτουν επίσης για το εάν η Κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει πράσινο φώς για να κτιστεί αναδασωτέο δημόσιο διακατεχόμενο δάσος από τον οποιονδήποτε επενδυτή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Εκκλησία, ερχόμενη σε αντίθεση και παρακάμπτοντας την δασική Νομοθεσία αλλά και τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.

Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι η προστασία του δημόσιου αγαθού και χώρου εν προκειμένω του δάσους και όχι η αδειοδότηση για ¨ιερές¨ μπίζνες της Εκκλησίας.

Ως Περιφερειακή Παράταξη δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το αντίθετο μάλιστα, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών, για να προωθούνται τα ποικιλώνυμα συμφέροντα.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα υψίστης σημασίας, αφορά τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου Αττικής, και ως τέτοιο αιτούμαστε την εισαγωγή του ως θέμα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με σκοπό:

Α) Την έκδοση ψηφίσματος που να απαιτεί το άμεσο σταμάτημα οποιασδήποτε ενέργειας που θα καταστρέφει το δάσος της Πεντέλης και τον δημόσιο χώρο.

Β)  Να γίνει διάβημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ απαιτώντας το σεβασμό του δασικού μας πλούτου και την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων του Σ.Τ.Ε.

Για την Παράταξη

Νίκος  Βούτσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: